Le Pont des Trous in Doornik

Ik zou graag over « Le Pont des Trous » van Doornik praten die de laatste tijd voor de hele Doornikse bevolking een brandend
onderwerp is geworden.

« Le Pont des Trous » is een embleem van de stad van Doornik. Dit militaire overblijfsel werd in de 14de eeuw gebouwd. Deze middeleeuwse brug over de Schelde bestaat uit twee torens die door drie gotische bogen verbonden zijn.  Hij maakte voorheen deel uit van de stadswal van Doornik en werd gebruikt om de toegang en de tol van de boten die op de Schelde vaarden te controleren. 

In de loop van de jaren rezen er veel vragen over de toekomst van dit monument. Toen in 1864 de stadsomwallingen werden afgebroken, werd de vernietiging van de brug vermeden. « Le Pont des Trous » is dus ondanks alles nog altijd daar en hij heeft maar enkele wijzigingen ondergaan. 

Vandaag hebben de leiders van de stad een aantal vragen over de toekomst van het gebouw op de agenda geplaatst. Ze hebben het project grotere en zwaardere boten op de Schelde door te laten maar de bogen van « le Pont des Trous » zijn daarvoor te nauw. De stad heeft dus een volksraadpleging gehouden om de mening van de bevolking te vragen. Het project voorziet een verbreding van de centrale boog en de bevolking moet kiezen of de wederopbouw in steen of in fijne stalen staven (een doorzichtige moderne structuur) moet gebeuren.

Ik vind zelf dat het heel jammer zou zijn als dit militaire overblijfsel dat de eeuwen overleefd heeft, niet in steen zoals tevoren
heropgebouwd wordt. Als « le Pont des Trous » niet meer in steen is, verliest hij zijn hele geschiedenis en historische waarde.
 

Source image : photo personnelle

Auteur: 
Florence, Tournai, 19, FR, 2015