Scheepslift van Strépy-Thieu

Ik had de kans om de scheepslift van Strépy-Thieu bezoeken tijdens een schoolexcursie gehad. Ik vind dat het een ongelofelijk constructie is.

Het is de grootste Scheepslift in de wereld en kan schepen van meer dan 1350 ton tillen. Tijdens mijn bezoek had ik de kans om de werking van de lift te zien en het was echt indrukwekkend. Deze scheepslift is een uniek kunstwerk in de wereld dat een hoogteverschil van 73 meter overbrugt in 6 minuten. De Scheepslift van Strépy-Thieu is een scheepslift op het Centrumkanaal in de Belgische provincie Henegouwen. De sheepslift ligt op de grens van Strépy-Bracquegnies en Thieu.

Het kunstwerk overbrugt het hoogteverschil in het Henegouws Plateau. Het is een belangrijke scheepslift voor het Centrumkanaal. De bouw van de scheepslift begon in 1982 en werd inwijd in 2002. Sindsdien is het verkeer via het kanaal gestegen. De scheeplift heeft 650 miljoen euro gekost en honderd huizen werden vernietigd om het te bouwen.De scheepslift is open voor bezoekers en je kan genieten van een volledige uitleg over de werking van de lift en over technische innovaties.

Source image : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2f/Str%C3%A9py-Braquegn...

Crédit à l'auteur : Jean-Pol GRANDMONT [CC BY-SA 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)]

Auteur: 
Dogan, Mons, 25, FR, 2014